Geen evenementen

Den Ilp 3
1127 PA Den Ilp
(onder de rook van Amsterdam-Noord) met voldoende parkeergelegenheid en goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

We leven in een feel good cultuur. Toch voelen we ons regelmatig helemaal niet zo goed en kleurt een heel palet aan gevoelens ons bestaan.

Lastige gevoelens vermijden

Zodra we ons even niet goed voelen doen we er van alles aan om hier direct vanaf te komen door bijvoorbeeld snel een glas wijn in  te schenken, te gaan sporten, contact met anderen te zoeken of op een andere manier afleiding te vinden. Dat is jammer, want gevoelens dragen belangrijke boodschappen in zich. 

Wat gevoelens vertellen

Gevoelens vat ik op als belangrijke richtinggevers in het bestaan. Ze vertellen me waar ik behoefte aan heb, wat ik waardevol vind. Zo vertelt verdriet vertelt mij het verhaal van gemis aan een dierbare ervaring met een belangrijke ander. Angst vertelt me dat ik iets spannend vind, maar graag wil laten slagen en confronteert me met de risico´s, waardoor ik in eerste instantie de neiging heb het uit de weg te gaan. Boosheid vertelt me dat ik over mijn grens ben gegaan of een ander over mijn grens gaat. Boosheid brengt me de energie om in beweging te komen, voor mezelf op te komen, mezelf te laten zien en te doen waar ik voor sta. Blije gevoelens vertellen me dat ik op de goede plek ben, dat ik bezig ben met zaken die me vervullen. Machteloosheid confronteert me met krachten die groter zijn dan ik en doet me beseffen dat ik onderdeel uitmaak van een groter geheel en herinnert me aan mijn nietigheid. Depressieve  gevoelens vertellen me dat ik iets van mijn levensvuur onderdruk, te weinig uiting geef aan wie ik diep van binnen wens te zijn en raakt aan onvervulde verlangens. Schaamte vertelt me iets van mezelf weg te houden, uit angst voor afwijzing. Het verlangen naar (zelf)acceptatie en daarmee vrij te zijn in lijf, woord en daad, wordt hieruit geboren. Schuldgevoel zet me aan om verantwoordelijkheid te nemen, voor  schade die ik ofwel een ander, ofwel mezelf aanricht. Jaloezie nodigt me uit onderontwikkelde delen in mezelf ruimte te geven.   

Gevoelens aandacht geven

Gevoelens vragen om aandacht, ze willen welkom geheten en gevoeld worden. Als je stil staat bij de betekenis van je gevoelens, kunnen ze dienen als belangrijke richtinggevers in een waardevol bestaan. Zeker als je ze gebruikt om jouw wezenlijke zelf tot ontwikkeling te brengen. 

Als je ze negeert of beschouwt als vervelende stoorzenders, neem je jezelf niet serieus. Ze horen bij je en als je ze hoort, luistert naar wat ze te vertellen hebben, dragen ze belangrijke boodschappen in zich. Daarmee kun je ze gebruiken om waardevolle keuze te maken bij de inrichting van je bestaan. 

Dus als je een knagend gevoel hebt, een gevoel van onrust of een vlaag van schuldgevoel, sta erbij stil, geef het ruimte, luister naar de onderliggende boodschap en gebruik deze om vorm te geven aan een waardevol leven, in trouw aan jezelf.

Feel free and learn to ride the waves of your emotions 

 

Mijn naam is Jaantje Thiadens, ik ben Acceptance&Commmitment coach- en trainer en ZKM-consultant,  vrolijk, down to earth, creatief, enthousiast, aandachtig, praktisch en ik wil graag met mijn persoonlijke aanpak een meerwaarde zijn voor anderen. Daarom heb ik tien jaar geleden mijn eigen praktijk Bureau Jaan  geopend, sinds 2 jaar gevestigd in den Ilp, een prachtige buitenplek onder de rook van Amsterdam. 

 LEES MEER